Talis 2024: Lærere og skoleledere i grunnskolen

Personvernerklæring for generalprøven for TALIS 2024

Utdanningsdirektoratet og OECD er forpliktet til å beskytte personopplysninger som behandles i TALIS 2024 i tråd med personvernregelverket. Du kan lese mer nedenfor.

Formål med TALIS

TALIS er en internasjonal, komparativ forskningsstudie i regi av OECD med 54 deltakerland. TALIS er en av flere internasjonale undersøkelser som Kunnskapsdepartementet har bestemt at Norge skal delta i. TALIS er finansiert av Utdanningsdirektoratet som også er behandlingsansvarlig institusjon sammen med OECD. NIFU, i samarbeid med UIO, har ansvaret for gjennomføringen av den norske delen av undersøkelsen og er databehandler i tråd med føringer fra Utdanningsdirektoratet.

TALIS 2024 gir lærere og rektorer muligheten til å bidra med informasjon til bruk i forskning, analyse og politikkutforming i skolesektoren. Sammenliknende analyser mellom landene som deltar i TALIS vil gjøre det mulig å identifisere felles utfordringer, og å lære fra andre lands tilnærminger. Våren 2023 gjennomføres en generalprøve. Formålet med generalprøven er å sikre god kvalitet i hovedgjennomføringen våren 2024. 

Hvorfor samles og analyseres data fra generalprøven?

Data som samles inn til generalprøven av undersøkelsen TALIS skal kun brukes til å teste ut og kvalitetssikre spørreskjemaer, metoder og den tekniske gjennomføringen, både nasjonalt og internasjonalt. Data fra generalprøven skal ikke rapporteres eller publiseres.

Hvilke opplysninger samles inn for generalprøven.

I TALIS-undersøkelsen svarer skoleledere og lærere blant annet på spørsmål om faglig og yrkesmessig utvikling, undervisningssyn og praksis, vurdering av lærernes arbeid og tilbakemeldinger de får på arbeidet sitt, samt tema som er knyttet til skoleledelse, arbeidssituasjonen generelt og skolemiljø.

Generalprøven samler inn de samme dataene som i hovedgjennomføringen. I tillegg får skoleledere og lærere mulighet til å svare på hvordan de opplevde undersøkelsen. Dette for å sikre god kvalitet i alle ledd. Dataene benyttes ikke i videre forskning etter kvalitetssikringsperioden er over.

Lagring og pseudonymisering av svar

Deltakernes svar på undersøkelsen blir lagret uten navn, men med en ID som i en avgrenset periode kan knyttes opp mot en deltakerliste. I denne perioden er svarene pseudonymiserte, dvs. at de ikke kan knyttes direkte til en person uten ekstra informasjon. Svarene lagres ikke sammen med andre data.

Pseudonymiserte data blir overført til OECD og forskningssentrene som koordinerer den internasjonale delen av gjennomføringen av TALIS-undersøkelsen på vegne av OECD. Disse sentrene er IEA i Tyskland, ACER i Australia og RAND i Storbritannia. Grunnlaget for overføringen av data til Australia er personvernforordningen artikkel 49 nummer 1, bokstav d, mens for Storbritannia foreligger det en beslutning om tilstrekkelig beskyttelsesnivå ihht. personvernforordningen artikkel 45 nummer 3.

Hvilken type data blir samlet inn

Vi lagrer svarene dine på undersøkelsen. Når du svarer på undersøkelsen lagres også såkalte prosessdata. Eksempelvis tidspunkt for innlogging i spørreskjemaet, tid brukt på enkeltspørsmål og tid brukt på undersøkelsen totalt. Prosessdata gir forskerne mulighet til å bedre forstå hvordan spørsmålene fungerer.

Personvern og behandling av data

Alle svarene blir lagret sikkert og behandlet konfidensielt. I forbindelse med gjennomføringen av undersøkelsen brukes deltakerlister med navn på skolen, navn på lærer, epost og en påloggingskode til spørreskjemaet. Deltakerlistene oppbevares trygt ved UIO og det er kun forskere knyttet til TALIS-prosjektet som har tilgang til lister med navn eller epost. Kobling mellom lister og besvarelser brukes til kvalitetssikring, å følge med på svarprosent og evt. sende påminnelser. Koblingen slettes 10.11.2023. Når koblingen er slettet, vil besvarelsene ikke kunne knyttes direkte til personer som har svart.

Dine rettigheter

For lærere og skoleledere er det frivillig å svare på undersøkelsen.

Det medfører ingen ulemper dersom man ikke fullfører eller svarer på spørreskjemaet. Det er lov å hoppe over spørsmålet eller avbryte besvarelsen underveis.

Det er mulig å trekke seg fra generalprøven uten å oppgi grunn. Dersom noen ønsker å trekke seg må dette gjøres innen 30.09.2023. Besvarelsen vil da bli slettet.

De som ønsker å trekke seg må sende beskjed til UIO via følgende epostadresse mark.white@ils.uio.no

Du har rett til å klage til Datatilsynet www.datatilsynet.no 

Lovgrunnlag og spørsmål

Skolen din ønsker å delta i undersøkelsen og har derfor delt dine kontaktopplysninger. Dette kan de gjøre på bakgrunn av personvernforordningen artikkel 6 nr. 1 bokstav f.

NIFU/UIO behandler data på vegne av Utdanningsdirektoratet for forskningsformål, jfr. personvernforordningen artikkel 6 nummer 1 bokstav e og artikkel 9 nummer 2 bokstav j og personopplysningsloven §§ 8 og 9.

Evt. spørsmål kan rettes til mark.white@ils.uio.no eller til Mark White (22 84 44 98)

For spørsmål om personvern ta kontakt med personvernombudet i Udir personvernombud@udir.no

Du kan også kontakte OECDs personvernombud på dpo@oecd.org. For mer generelle spørsmål om TALIS-undersøkelsen kan du kontakte OECDs team som jobber med undersøkelsen eduTALIScontact@oecd.org

Behandlingsansvarlige institusjoner

Utdanningsdirektoratet
Schweigaards gate 15 B
0191 Oslo
Telefon 23301200
Epost: personvernombud@udir.no

OECD
2, rue André Pascal
75016 Paris
France
https://www.oecd.org./contact/